
Robijnsbosnieuws nr. 22, met o.a. Open dag op 6 April 11.00 – 15.00
Beste allemaal,
De lente begint bijna! Inmiddels hebben we ruim 200 bomen en struiken nieuw aangeplant en we zijn natuurlijk onwijs benieuwd of die aanslaan of niet. Hans, vriend van Jaap (Ianus vader) van 85, die veel op het land hier gedaan heeft, zei altijd dat je af en toe een liedje voor ze moet zingen, dat doen we! Verder wordt er nog steeds hard gewerkt aan de weg, de huisjes en het onderhoud van alle bomen en struiken en komen er veel mensen langs. Hieronder een update. Wil je de nieuwsbrief in een browser met foto’s in hogere kwaliteit lezen, ga dan even naar onze website Robijnsbos.nl.
AANPLANT EN ANDERE WERKZAAMHEDEN IN HET VOEDSELBOS
Dit gaat onverminderd door. We hebben een haag aangeplant rondom de appelboomgaard, van Fazantbes (Leycesteria formosa, verschillende cultivars) en Monnikspeper (Vitex agnus -castus). De Fazantbessen kunnen we straks eten en verwerken tot jam en van de Monnikspeper kan je thee maken. Wel grappig dat de Monnikspeper ook een Kuisheidsboom heet. Als je het wandelpad bewandeld, kom je eerst over een paadje waar veel Mistletoe staat, daar kan je je geliefde zoenen, maar dan kom je daarna langs de Kuisheidsbomen om de liefde weer even af te koelen.
We doen alle aanplant met de hand normaal gesproken, maar toen er een Amberboompje van 6 jaar oud bij ons in de tuin een paar meter opgeschoven moest worden, hadden Wouter en Maarten die met machines de weg aanleggen, dat zo voor elkaar zoals je op de foto hieronder kunt zien. Verder ook nog bij Kwekerij Esveld in Boskoop een bijzonder boompje kunnen kopen. Een Pluot, dat is een kruising tussen een Abrikoos en een Pruim. Grappig genoeg hebben we al een volwassen exemplaar wat daar veel op lijkt, maar dat is dan weer een Pruimkoos. Die heet anders omdat die meer Abrikoos in zich heeft. Om de verwarring compleet te maken, bestaat er ook nog zoiets als een Plumcot, en die zit weer in de mix tussen een Pluot en een Pruimkoos in. Ze maken het allemaal heel ingewikkeld die kwekers, maar ook wel weer leuk om straks het verschil te kunnen proeven. Ook hebben we bij de Paddenpoel een tweetal Perziken gezet. Die komen oorspronkelijk helemaal uit Canada en lijken in ons klimaat goed bestand tegen krulziekte. Deze bomen hebben wij van Stefan en Cindy kunnen overnemen (van https://soilgecko.nl/), waarvoor veel dank!


We hebben niet alleen bomen aangeplant, ook zijn we wezen kijken in de tuin van Anja in Uppel, eigenlijk om een boomstam op te halen, maar die was te zwaar. Maar de sneeuwklokjes in de tuin waren prachtig! En eigenlijk alles wat er stond. Ook kunnen we inmiddels weer in de kas lunchen, met een beetje zon is het er lekker warm. En daar genieten we natuurlijk uitgebreid van tijdens de vrijwilligersdagen.


ENTEN
Nu we zo’n beetje klaar zijn met het aanplanten van de geplande bomen en struiken en alles mooi gesnoeid is, krijgen we langzaam aandacht voor wat experimenten. Bij een kopje koffie werd er door Henk geopperd dat het misschien een goed moment zou zijn om zelf te gaan enten. Dat doe je typisch aan het einde van de winter en onze koude kas is een fijne plek voor de jonge boompjes om te gaan groeien. Dus zo gezegd zo gedaan, we hebben onderstammen besteld en Henk werkt ook in andere boomgaarden, dus hij nam enthout mee van vele verschillende rassen.
Henk kan zelf heel goed enten, en als oude schoolmeester is het voor hem geen probleem om het ons ook te leren, wat hij geweldig goed deed Wel een moeilijk werkje hoor, je moet het heel precies doen en zeker een uur oefenen voordat je het kan. En niet iedereen had er het geduld voor, maar het is toch gelukt om alle 75 onderstammen te enten, nu maar afwachten of ze aanslaan. Dat zou een hoop appel, peren en pruimenbomen opleveren.
Enten bleek niet iedereens hobby, en dat kwam ook wel goed uit, zo gebeuren er weer allerlei andere klusjes in de tuin, zoals het frezen van de grond op de plek waar straks de Berceau moet komen (van die bogen waar klimplanten overheen groeien) en is de meidoornhaag keurig gesnoeid.


ECOLODGES EN DE WEG
Net als de aanplant, vorderen de overige bouw werkzaamheden heel goed. De weg is voor 3/4 aangelegd en zal de komende twee weken waarschijnlijk af komen. Hieronder een foto. De poelen zijn inmiddels ook goed hun werk aan het doen, alhoewel de flinke regenval een aantal weken geleden er wel voor zorgden dat ze bijna overstroomden. Dus toen hebben we maar even een klein deltaplannetje uitgevoerd op het land en de poelen weer wat in evenwicht gebracht. Inmiddels kunnen we met buizen en schuifjes de waterstand regelen op het terrein.


Behalve de poelen en de weg, wordt er ook druk gebouwd aan de ecolodges door Hans en vaak ook Willem. Inmiddels is de buitenkant op het dak na helemaal af en geïsoleerd, dus verschuift de aandacht naar de binnenkant. Daar komt de badkamer, de vliering en het keukentje binnenkort in. Zie onder weer even wat foto’s.


LIZ VAN LIZZEEP
Onze dochter Liz verkoopt, zoals we wel eerder hebben gemeld, nog steeds zelfgemaakte zeep voor het Wereld Natuur Fonds. Afgelopen December heeft ze op de kerstmarkt in Woudrichem en Gorinchem gestaan, een groot succes want ze heeft veel verkocht en kwam ook nog in de Woudrichemse krant. Ook hier zijn weer nieuwe ontwikkelingen, want na het succes op de kerstmarkt, werd ze uitgenodigd door de Woudrichemse boekhandel Tante Bethje Books & Co om daar mee te werken aan hun “Goede doelen pot”.In die pot gaat regelmatig wat van klanten, omdat de boekhandel uiteraard boeken verkoopt, maar de grote leestafel in het midden wordt ook gebruikt voor een goed gesprek en het bekijken van boeken. En daar komt vaak een gratis kopje koffie of thee bij. Dankbare bezoekers doneren dan vaak wat, en vanaf volgende week is het zo dat als je 5 euro of meer geeft, je dan een Lizzeepje meekrijgt.
WILDCAMERA
Sinds Ianus voor zijn verjaardag van Hans een wildcamera heeft gekregen, leren we steeds meer over het wild dat leeft in het Robijnsbos. De reeën die hadden we al eerder gespot en we weten ook dat als we de nieuwe aanplant niet beschermen, dat ze eraan knabbelen. De vos heeft waarschijnlijk ook ergens zijn hol in de buurt want die laat zich regelmatig fotograferen op verschillende plekken in het bos. Kortom, het is gezellig ’s nachts in het bos.


BEZOEK
Niet alleen bezoeken de grotere zoogdieren het Robijnsbos, ook krijgen we regelmatig groepen langs in het Robijnsbos. De gemeenteraadsfractie van Progressief Altena kwam langs en heeft uitgebreid de tijd genomen voor een tour en om ons verhaal over het hoe en waarom van het Robijnsbos te horen. En een paar weken later heeft Ianus verteld bij het Transitielab Korte Keten over wat wij doen in het algemeen, met de nadruk op hoe we aan community building doen. Heel fijn als we andere mensen kunnen helpen om hun plannen op het gebied van duurzaamheid uit te voeren, een van de doelstellingen van het Robijnsbos.


SLINGERENDE VERHOOGDE BAKEen jaar geleden hebben we met Miranda onze eerste verhoogde bak gebouwd. Dat is een manier om plantbedden te maken, maar zonder kerende bewerkingen (spitten) en dat doe je door verschillende lagen met organisch materiaal te stapelen en daar in de bovenste laag de beplanting in te zetten. Bij ons beginnen we met een laag takken, dan vaak riet wat bij het schoonmaken van de sloten op de rand blijft liggen, vaak nog wat gesnipperd hout en dan compost en aarde. Het lukte vorig jaar heel goed, dus dit jaar hebben we het aantal verhoogde bakken uitgebreid, En de mooiste is niet recht geworden maar slingerend, dat ziet er meteen heel sierlijk uit.Wel leuk om nog even te vertellen dat de laag aarde die we bovenop hebben gelegd van het Louis Bolk Instituut komt; Anneke werkt daar als interim manager. Het is een kennisinstituut voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid, ze doen veel onderzoek naar plaggen, dat is aarde die vanuit heel Nederland aangeleverd wordt. Maar als het onderzocht is, dan gaat het niet meer terug, dus dat was een prachtige laag voor ons project, en nu hebben we alle grondsoorten van Nederland om plantjes in te zetten.


Zo, dat was het voor deze keer, om het nog maar een keer te zeggen zijn we enorm blij met alle hulp die we krijgen van alle mensen die ons helpen. Met vereende kracht wordt het elke week mooier en met de lente voor de deur gaat moeder natuur ons nu ook een handje helpen. Dus we kijken uit naar een fantastisch seizoen in het Robijnsbos.
OPEN DAG 6 APRILNa het lezen van deze nieuwsbrief is vast wel duidelijk, er is weer veel te zien in het Robijnsbos! Dus kom gerust langs om voor een leuke rondleiding of een wandeling op 6 April tussen 11.00-15.00. We hebben koffie/thee en taart en doen regelmatig rondleidingen die dag en voor de kinderen is er ook wat leuks te doen en er is jam en appel/peremsap uit ons voedselbos te koop. Toegang is als altijd gratis.
Heel veel groeten van Ianus en Anneke Keller
________________________________________________________